tisdag 1 mars 2011

Mäster: ur en agitators liv

Då har vi haft den första läsecirkelsträffen med temat Historiska romaner av svenska författare.
Först ut den här omgången var Mäster av Alexandra Coelho Ahndoril. Boken handlar om den skånske skräddaren August Palms liv. Hans barndom, ungdom och hur han blir politisk agitator.
Vi enades ganska snabbt om att Alexandra Coelho Ahndoril är en fantastisk författare.Några av oss hade läst hennes tidigare romaner Stjärneborg och Birgitta och Katarina.
Hennes sätt att krypa under skinnet på huvudpersonerna är fascinerande. Fattigdomen och utsattheten känns hemsk att läsa om. Kvinnornas situation diskuterade vi en hel del. Att det nog var svårt att vara systerlig och dela med sig när man inte kunde mätta munnarna hos sina egna barn.
Vi tittade också i August Palms egen bok, Ur en agitators liv. Frågorna blev många. Hade han blivit den politiska talesman han blev om han inte hade gjort sina resor till Danmark och Tyskland? Varför kom han inte överens med Branting? Det var också intressant att läsa hur kärleksfullt han skrev om sin hustru. Fotografierna i boken gav också en tankeställare. Med tanke på deras fattigdom kan man undra om de kanske hade lånat ihop de fina kläderna för att kunna ta ett vackert foto. Eller hade Mäster sytt kläderna själv?
Det som dröjer kvar längst efter man har läst Mäster är porträttet av hustrun Johanna. Hennes kamp för att få mat på bordet medan hennes man är ute och agiterar.
Hoppas att det kommer fler liknande böcker av Alexandra Coelho Ahndoril så att hon inte enbart förblir en del av Lars Kepler.

Annika, Bibliotekarie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar