fredag 16 oktober 2009

Att vara ung: från Paris förort till Vimmerby stad

Äntligen dags att träffas igen. Mitt trogna läsecirkelsgäng är laddat för ännu en säsong. Första boken som vi har läst är Kiffe kiffe imorgon. En ung tjej i Paris förort som med mycket humor och ironi berättar om sin tragiska vardag.

Vi har ganska lika uppfattningar om boken, även om någon tycker att det känns ovant att läsa om en så ung huvudperson. Men vi blir glada över hennes språk som är enkelt och kryddat med humor och "kraftuttryck".

Vi drar paralleller till vår egen ungdomstid. Hur var det att växa upp förr i tiden jämfört med nu? Storstad kontra småstad? Åldersspannet i gruppen är ganska stort så vi har olika erfarenheter. Som vanligt halkar samtalet iväg och vi får oss ett och annat storskratt. Det kunde gå vilt till även i Vimmerby för länge sedan.

Men den tappade tråden hittas igen och vi känner för Doria som flickan heter, som lever i utanförskap ensam med sin mamma. Som skydd har hon satt upp en vass attityd. Mot slutet så avtar taggigheten, kanske tack vare en viss pojkes kyss? Någon trängde genom skalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar