onsdag 28 september 2011

Absurd besatthet av för stora herrskjortor

Igår träffades vår läsecirkel som riktar sig till unga vuxna för första gången. Vi hade läst romanen Vänta, blinka av Gunnhild Øyehaug.

I romanen möter vi nio vilsna själar. Litteraturstudenten Sigrid söker svaret på varför kvinnor i böcker och filmer framställs som sårbara genom att ikläs en för stor herrskjorta, men det blir ingen essä, en relation till författaren Kåre kommer emellan. Sigrid är en person som tänker väldigt mycket, hon borde kanske ta tag i saker och ting istället, hennes sätt väckte viss irritation hos deltagarna men vi såg ett hopp för henne i slutet av boken.

Vi möter också Kåres ex-flickvän Wanda, filmproducenten Robert som är förälskad i filmregissören Linnea som förälskad i litteraturprofessorn Göran, fiskhandlardottern Elida som inser att hon inte älskar Magnus och Viggo som allt sedan han förstå gången träffade Elida dragits till henne. Det är en invecklad relationsroman men fylld med absurditeter.

Berättaren vet allt, ser allt, och låter oss veta allt vad karaktärerna tänker. På vissa ställen gör berättaren också sina egna utvikningar. Kanske är det bara i böckernas värld man kan få komma in i karaktärernas tankar? Vi får däremot inte veta så mycket om vad som hänt innan vi kommer in i deras liv. Det väckte nyfikenhet hos oss.

Bokens sätt att berätta är lite annorlunda, det är många korta avsnitt och stora hopp i tid och rum. Där finns likheter med film. Bland andra filmerna Lost in translation och Kill Bill spelar förövrigt en roll i handlingen.

Ingen av oss skulle antagligen ha läst boken om det inte hade varit för läsecirkeln. Det är ett väldigt trevligt sätt att bekanta sig med andra böcker än vad man vanligtvis läser och ett trevligt sätt att träffa folk. Välkommen du också!

Jakob

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar